Chili con carne is een hartig en kruidig gerecht dat zijn oorsprong vindt in Mexico en Texas. De naam betekent letterlijk ‘chili met vlees’ en het gerecht bestaat uit rundvlees, tomaten, bonen en een mix van specerijen. Hoewel er talloze varianten zijn, blijft de originele chili con carne een favoriet vanwege de rijke smaak en eenvoudige bereiding. Chili con carne maken is simpel, volg onderstaande stappen en je bent zo klaar.
Maar hoe maak je de lekkerste chili con carne volgens origineel recpet? En welk vlees gebruik je het beste? In dit recept leggen we het stap voor stap uit!
Ingrediënten chili con carne (4 personen):
Vlees:
-
500 gram rundergehakt of stoofvlees (bijvoorbeeld riblappen)
Groenten en bonen:
-
1 rode paprika, in blokjes
-
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
-
1 blik (400 gram) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
-
1 blik (400 gram) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
-
1 middelgrote ui, fijngesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 rode peper, fijngesneden
-
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
-
250 ml runderbouillon
Chili con carne kruiden:
-
2 theelepels paprikapoeder
-
1 theelepel komijnpoeder
-
1 theelepel oregano
-
1/2 theelepel kaneel
-
1 theelepel gerookt paprikapoeder
-
1 theelepel chilipoeder (pas aan naar smaak)
-
Zout en peper naar smaak
-
1 eetlepel cacaopoeder (optioneel, voor extra diepgang)
Overige ingrediënten:
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 theelepel suiker
-
1 eetlepel azijn (bij voorkeur rode wijnazijn)
-
1 laurierblaadje
Chili con carne maken – Stap voor stap
-
Bak het vlees: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt of stoofvlees toe en bak het rondom bruin.
-
Fruit de ui en knoflook: Voeg de gesneden ui en knoflook toe aan het vlees en bak deze 2-3 minuten mee tot ze zacht zijn.
-
Voeg de kruiden toe: Doe alle kruiden in de pan, samen met de fijngesneden rode peper. Bak dit kort mee zodat de smaken goed vrijkomen.
-
Tomaten en bouillon: Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Doe daarna de tomatenblokjes, runderbouillon en een laurierblaadje erbij. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
-
Laat sudderen: Laat de chili con carne ongeveer 30-40 minuten zachtjes pruttelen met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe door.
-
Voeg bonen en paprika toe: Doe na 30 minuten de paprika en bonen in de pan en laat nog 10 minuten sudderen.
-
Breng op smaak: Voeg de suiker en azijn toe en proef of er nog extra zout of peper nodig is.
-
Serveren: Haal het laurierblaadje uit de pan en serveer de chili warm.
Wat eet je bij chili con carne?
Chili con carne is heerlijk op zichzelf, maar nog beter met een bijgerecht! Hier zijn een paar smakelijke opties:
-
Witte rijst: De klassieke combinatie.
-
Tortillachips: Voor een knapperige bite.
-
Guacamole & zure room: Voor een frisse tegenhanger van de pittige chili.
-
Maïskolf: Gegrilde maïs past perfect bij dit gerecht.
-
Brood: Een stuk knapperig stokbrood om in de saus te dippen.
Tips voor de lekkerste chili con carne
-
Gebruik stoofvlees als je extra tijd hebt – dit geeft een diepere smaak.
-
Laat de chili een dag staan in de koelkast. De smaken trekken dan nog beter in.
-
Varieer met kruiden: Wil je een rokerige smaak? Voeg een klein beetje espresso of extra cacaopoeder toe.
-
Maak het vegetarisch: Vervang het vlees door extra bonen en voeg wat linzen toe voor een vullend alternatief.
Met dit originele chili con carne recept maak je een heerlijke, authentieke maaltijd die gegarandeerd in de smaak valt. Eet smakelijk!