Saté is een geliefd gerecht dat oorspronkelijk uit Indonesië komt en inmiddels niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. Vooral Saté Ajam, oftewel kipsaté, is een favoriet op de barbecue, in restaurants en zelfs thuis uit de pan of oven. Maar hoe maak je de lekkerste kip saté? Met de juiste saté marinade en een smaakvolle satésaus maak je dit gerecht in een handomdraai zelf!
In dit recept leer je stap voor stap kip saté maken, inclusief hoe je de perfecte saté marinade voor kip bereidt en hoe je een romige satésaus maakt.
Ingrediënten voor Saté Ajam (4 personen)
Voor de kip saté:
- 500g kippendijen (of kipfilet)
- 8 satéprikkers (eventueel geweekt in water)
Voor de saté marinade:
- 3 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 el honing
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl sambal oelek (optioneel voor extra pit)
- 1 el zonnebloemolie
Voor de satésaus:
- 200 ml kokosmelk
- 3 el pindakaas (liefst 100% pinda’s)
- 1 el ketjap manis
- 1 tl sambal (optioneel)
- 1 tl gemberpoeder
- Sap van een halve limoen
- 1 tl bruine suiker
- Zout en peper naar smaak
Stap 1: Saté Marinade Maken
Een goede saté marinade zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals en vol van smaak wordt.
- Meng alle ingrediënten voor de saté marinade voor kip in een kom.
- Snijd de kip in blokjes en voeg ze toe aan de marinade. Meng goed zodat alle stukjes bedekt zijn.
- Laat de kip minimaal 1 uur marineren in de koelkast, maar het liefst een hele nacht voor extra smaak.
Stap 2: Kip Saté Maken
- Rijg de gemarineerde kipstukjes aan de satéprikkers.
- Verhit een grillpan, barbecue of gewone koekenpan met een beetje olie.
- Bak de kip saté in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Draai regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Stap 3: Satésaus Maken
De juiste saus maakt jouw saté ajam helemaal af!
- Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur.
- Voeg de pindakaas, ketjap, sambal, gemberpoeder, limoensap en suiker toe.
- Roer goed door tot de saus een romige consistentie heeft. Voeg eventueel wat water toe als hij te dik is.
- Breng op smaak met zout en peper en laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
Serveer de perfecte saté ajam
Serveer de kip saté met de warme satésaus, wat gebakken uitjes en verse koriander. Lekker met witte rijst, komkommersalade en kroepoek!
Conclusie
Met dit recept heb je de perfecte saté ajam in huis! Door de kip een tijd te laten marineren in de zelfgemaakte saté marinade en een romige satésaus te maken, zet je een smaakvol gerecht op tafel dat gegarandeerd in de smaak valt.