De vlees-supermarkt met slagers kwaliteit!

Gratis verzending v.a. €75 ⭐⭐⭐⭐⭐

Bekijk snel onze weekaanbiedingen

Babi Pangang – Krokant & Smaakvol (45 min + marineren)

3 minuten lezen

Babi pangang recept

Babi Pangang is een van de meest geliefde gerechten van de Chinees-Indische keuken. Dit gerecht, met zijn kenmerkende knapperige varkensvlees en zoetzure saus, heeft zijn oorsprong in Indonesië maar is in Nederland vooral bekend geworden door Chinese restaurants. De naam ‘Babi Pangang’ betekent letterlijk ‘gegrild varken’ in het Indonesisch.

Er zijn verschillende varianten van Babi Pangang, maar het belangrijkste is altijd hetzelfde: sappig vlees met een knapperige korst en een rijke, zoetzure saus. Hieronder leer je hoe je zelf deze klassieker maakt – inclusief een versie voor de slowcooker!

Welk vlees gebruik je voor Babi Pangang?

Voor het originele recept wordt babi pangang spek gebruikt, oftewel buikspek met zwoerd. Dit zorgt voor de ultieme combinatie van mals vlees en een knapperige korst. Wil je een magere variant? Dan kun je procureur (varkensnek) gebruiken, maar dan mis je de knapperige textuur van het spek.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het vlees:

  • 600g babi pangang spek (buikspek met zwoerd)
  • 2 el sojasaus
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el rijstazijn
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 tl suiker
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 250 ml ketchup
  • 2 el sojasaus
  • 2 el azijn
  • 2 el suiker
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal (optioneel, voor pit)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el maïzena + 2 el water

Babi Pangang maken – Stap voor stap

1. Het vlees marineren

  • Meng de sojasaus, ketjap, rijstazijn, knoflook, gemberpoeder, vijfkruidenpoeder, suiker, zout en peper in een kom.
  • Wrijf het spek in met de marinade, maar laat het zwoerd vrij. Laat minstens 2 uur (liefst een nacht) in de koelkast marineren.

2. Babi Pangang krokant bakken in de oven

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg het vlees op een rooster boven een bakplaat met bakpapier.
  • Bak 1,5 uur, draai halverwege om.
  • Verhoog de temperatuur naar 220°C en bak nog 10-15 minuten tot de korst knapperig is.

3. Babi Pangang krokant bakken in de pan

  • Snijd het spek in plakken.
  • Bak de stukken in een droge pan met de zwoerdkant naar beneden tot deze krokant is.

4. Babi Pangang slowcooker versie

  • Leg het gemarineerde vlees in de slowcooker.
  • Voeg een scheut water toe en laat 6-8 uur op lage stand garen.
  • Bak daarna de plakken krokant in een hete pan of onder de grill.

5. De babi pangang saus maken

  • Meng ketchup, sojasaus, azijn, suiker, ketjap, sambal en gemberpoeder in een pan.
  • Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
  • Meng de maïzena met water en voeg toe om de saus te binden.

6. Serveren

  • Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met rijst of bami.
  • Giet de babi pangang saus er royaal overheen.

Tips voor de beste Babi Pangang

Extra krokante korst? Dep het vlees voor het bakken goed droog en voeg een snufje zout toe op het zwoerd.
Slowcooker variant? Bak het vlees na het garen nog even knapperig af in de oven of pan.
Meer smaak? Marineer het vlees langer en laat de saus een nacht trekken.

Maak dit babi pangang recept zelf en geniet van deze Chinees-Indische klassieker thuis! 🍖🔥

Vorige Volgende